Tag Archives: Inhouse Brand Architects



Glenelly (5)
May 31 / Uncategorised

GLENELLY ESTATE’S NEW FRENCH-INSPIRED BISTRO AND TASTING ROOM

Glenelly Estate, situated in South Africa’s idyllic Cape Winelands, has launched The Vine Bistro and reimagined its tasting room and glass museum. The new interiors display a sophisticated aesthetic inspired by Glenelly’s French heritage and charm. Created in 2003 by May de Lencquesaing, former owner of iconic Bordeaux Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, the project was initiated with her two grandchildren Arthur de Lencquesaing and Nicolas Bureau, continuing the family involvement in wine since 1783.

Glenelly (1)For the redesign, the owners looked no further than award-winning interior design firm Inhouse Brand Architects. The Inhouse team, guided by Director Phillip Wyatt and Senior Designer Brenda Hart, was tasked with designing the new ground level eatery and renovating the first floor tasting room. The brief from Glenelly was clear from the start; bring in the new, while preserving the timeless appeal that guests have come to know and love.

Hart explains: “The client wanted a warm and inviting space that was slightly unconventional, with a modern French twist. They wanted it to be ‘very Glenelly’.” Drawing inspiration from the estate’s legacy and surrounding mountainscape, Inhouse created just that.

To carry through Glenelly’s theme of mixing the old with the new, Inhouse incorporated subtle features that hint at the estate’s rich history, such as the eye-catching replica of a twenty-year-old vine, which hangs suspended in the air in the building’s reception area. Just beyond reception is The Vine Bistro, which is headed by Christophe Dehosse, a French chef who is well established in the Winelands, having worked for estates like Joostenberg and Chamonix.

Glenelly (2)The bistro’s interior is inspired by the French-style menu and incorporates classic French furnishings such as 19th century chairs and classic Parisian tables. White metro wall tiles, patterned floor tiles and classic French-style wall mouldings on the bars and counters complete the look.

Glass foldaway doors bring the outside in; offering spectacular views of the estate’s grounds. A pergola covers the terrace, where guests can spend lazy afternoons at long timber tables feasting on delicious meals and enjoying the magnificent surroundings.

Glenelly (3)Glenelly (4)Inspired by the unique collection of 340 pieces of antique and contemporary glassware and artwork housed in the estate’s museum in the underground of the winery, Inhouse decided to incorporate various glass pendant lights throughout the bistro. Suspended brass lights were also included to emphasise the French-inspired design scheme.

The tasting room is where the character of the estate comes to life and visitors are able to sample the farm’s selection of wines. The pièce de résistance in this space is the tasting bar, which is made from an impressive amalgamation of polished concrete and granite from the terroir. The corner of the bar reveals an engraved map of the farm, indicating where one can find Glenelly’s Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc and Chardonnay vineyards. A selection of extraordinary hand-blown glass lights hang suspended over the bar.

Glenelly (6)Glenelly (7)The tasting room also features a separate and private tasting area for wine connoisseurs, which has been enclosed with glass and black steel-framed room dividers. Here, the minimalist interior reflects the pureness of the tasting process.

The overall design is a superb blend of the traditional and the contemporary, conveying beautiful aesthetics that reflect Glenelly’s French heritage and character.

In addition to Glenelly Estate, Inhouse Brand Architects has worked on other notable Winelands projects, including Anura Vineyards, Morgenster and Wild Clover.

GAIA (1)
May 31 / Uncategorised

INHOUSE BRAND ARCHITECTS DESIGNS DIRECTIONAL OFFICE INTERIOR FOR GAIA INFRASTRUCTURE PARTNERS

Infrastructure investment company GAIA commissioned award-winning interior design firm Inhouse Brand Architects to create its new Cape Town office space. Following successful, large-scale projects for notable corporate companies, like Old Mutual, Santam, Sanlam and more, Inhouse was the clear choice based on demonstrated conceptualisation and implementation expertise spanning 15 years in the industry.

GAIA’s offices are located in a striking building in the southern suburb of Claremont in Cape Town and was designed by well-known architect Professor Roelof Uytenbogaardt. The building’s façade, made up of concrete and exposed brickwork, exudes an industrial feeling that is cleverly juxtaposed with organic elements, like curved walls and timber beams.

DSC_0018Inhouse Director, Phillip Wyatt and team leader, Megan Cloete, steered the interior design and were inspired by both the infrastructure industry and the building itself, which came with curved glass windows and intricate timber-clad ceilings. They opted for an industrial-organic aesthetic, and incorporated GAIA’s corporate colours of black, blue and gold, into the design.

Cloete explains: “The building is absolutely beautiful. The aim of our design was to complement the architecture and not compete with it. We were able to achieve this by using neutral tones throughout the space, modern furnishings, as well as raw materials like concrete and timber.”

The reception area epitomises this design scheme. Guests are welcomed into an industrial-inspired space that exudes sophistication and speaks of the brand. An exposed soffit forms the foundation of the room, as well as a curved concrete wall, which separates the reception area from the restrooms. The curvature of the wall emulates the room’s large curved glass windows and complements the organic aesthetic of the building.

Adding an element of sophistication to the interior, Inhouse incorporated a selection of plush furnishings that feature GAIA’s corporate colours, including a sleek timber reception desk, rug, and comfortable blue seating. A decorative circular bulkhead, crafted from timber slats is suspended overhead and is embedded with stylish black and gold lights. Neutral-coloured tiling spans the room, providing a clean palette to highlight the reception area’s furniture and architectural elements.

The industrial-organic appearance extends beyond reception to the building’s primary office area. Intricate timber-clad ceilings, supported with structured wooden beams, serve as a striking visual element in this space. Trees and shrubbery peer through the building’s large glass windows, not only offering ample light but welcoming nature as part of the overall design. To complement these features, Inhouse made use of monochromatic carpeting and black and timber desking systems. The walls were left exposed to promote a raw, urban-like appeal. Additionally, a series of boardrooms, framed in black aluminum, form part of the office space.

GAIA (6)A walkway connects the building’s office area, reception and kitchen. In keeping with the neutral colour palette and industrial theme, light grey painted brick walls and concrete elements were included throughout this section. The kitchen features a bar-style counter that is clad with dark charcoal tiles, topped with grey stone and highlighted with stylish pendant lights. In true mezzanine style, a steel staircase unites the ground floor and the second floor office areas. This separates the company’s departments while ensuring an open-plan environment is established throughout the building.

GAIA (5)The overall result for GAIA is an appealing workspace that enhances the building’s impressive architecture. A seamless blend of industrial and sophisticated aesthetics, rendered in the company’s corporate colours, allows the interior to convey what the company stands for…

Since its inception in 2002, Inhouse has delivered 15 years of excellence to its clients and has an ever-growing list of high profile projects in the interior design industry in South Africa and abroad.

urban-man-cave-6
December 22 / Uncategorised

WHEN INHOUSE BRAND ARCHITECTS WAS ASKED TO CONVERT AN UNUSED ROOM INTO THE PERFECT TEEN HANG OUT, THEY DIDN’T DISAPPOINT… INTRODUCING THE ULTIMATE URBAN MAN CAVE!

What can only be described as the ultimate “man cave”, Inhouse Brand Architects has converted the unused lounge area of a Cape Town residence into an industrial-inspired dream pad for the family’s lucky teenage boy and his friends.

Taking into account the youngster’s various interests such as skating, surfing and socialising, the Inhouse team aimed to create a trendy, multifunctional space. The project was steered by Creative Director Aidan Hart, and senior designer Jenine Bruce, who chose a modern industrial aesthetic for this youthful interior.

Polished concrete flooring encompasses the entire room and sets the foundation for the interior scheme. More notably, a fully functional concrete skate bowl plays a major part in the design.

This impressive structure was no easy feat. Initially, the bowl was supposed to be built in a stepped down recess, but after realizing that the structure would be too unstable to support the weight of the framework, Inhouse had to come up with an alternative solution.

During a six-week process, a revised plan was put into action. An entire floor level was removed; timber fins were crafted in the newfound space to create the frame; flexible plywood and polystyrene were incorporated to shape the backing; sand and rubble were used to fill the level that was taken out; and finally, cement was poured into the structure to solidify the bowl shape.

Although the process took longer than initially planned, the end result is a deeper and more functional skate bowl – one that will most certainly keep the teen and his friends entertained for hours!

To embellish this remarkable feature, emerging South African street artist, Jack Fox, applied his signature illustrations to the walls surrounding the bowl. The celebrated artist worked without a set design and completed the impromptu artwork in a twelve-hour, non-stop operation.

Another striking design feature comes in the form of a grandiose, curved timber wave that cascades from the ceiling down to the floor to create an extraordinary zone for watching movies. This “wave” is crafted out of steel fins that are clad with timber and lit up with three LED strips. It is kitted out with surround sound to produce a genuine movie theatre experience.

The bar area comes equipped with a stylish black Smeg fridge and cleverly positioned surfboard rack, which is not only a functional feature but also displays the seventeen-year-old’s most prized possession. The bar itself, which measures four and a half metres, is fashioned from ground and polished concrete, perfectly matching the flooring. Clad with timber, the bar exudes a robust masculinity.

Next to the bar and adjacent the timber wave is comfortable booth seating. Framed with timber and upholstered in inviting shades of indigo, this nook provides an enticing ‘chill’ spot.

Industrial track lighting is installed throughout the space. Soft LEDs are embedded overhead in both the booth seating area and the timber wave, to create ambient lighting. Lastly, steel cage pendant lights are suspended over the bar and contribute to the room’s urban-like aesthetic.

As if all these feature design elements weren’t enough, the room is scattered with essential man cave gear: a pool table, vintage Spider-Man pinball machine, Punch Bag and pull-up bar. Whether this teen and his friends are showing off their latest skate moves, absorbed in a movie or beating the highest game score, this urban man cave is the ultimate hang-out spot – and we bet they’ll never want to leave…

urban-lime-1
November 25 / Uncategorised

INHOUSE BRAND ARCHITECTS GIVES URBAN LIME’S CAPE TOWN OFFICES A LUXURIOUS MAKEOVER

For a taste of New York in the Mother City, look no further than the fresh, sophisticated new offices of Urban Lime! Inhouse Brand Architects has unveiled a stylish redesign for the Cape Town branch of this international property management company. The commission was the second from Urban Lime; Inhouse previously refurbished the upper floors and common areas throughout the same building and due to the success of this initial project, was the inevitable choice to fulfil the client’s latest aspirations for the first and second floors.

The client’s brief to Inhouse was to recreate the style of a luxurious New York corporate management office. It was important to steer away from the stark character of Urban Lime’s previous offices.

The first floor of the Urban Lime building is dedicated to client-facing activities, and also functions as an informal meeting area. The Inhouse design team, led by Creative Director Aidan Hart and Associate Director Moiisha Visagie, introduced more luxurious elements into this area in order to reflect the importance of its function. Inhouse made the space more flexible by incorporating moveable furniture that could easily be adapted to accommodate groups of different sizes.
The second floor of the building houses the company’s different departments and offices. Inhouse incorporated luxurious touches here and there, but introduced functional yet contemporary elements to reflect the operational nature of these offices.

While the end result appears seamless and successfully meets the client’s expectations, the building site and construction process presented unique challenges that required the Inhouse team’s full arsenal of problem-solving skills. With no easy access point to the offices, larger furniture pieces had to be reduced in size, or otherwise built on site, and other pieces had to be craned into the building. Glass that was too high to fit through the building’s main entrance was installed using external scaffolding.

Spatial dimensions presented another issue that affected the design process, in that the offices are not overly large. The selected design scheme called for the inclusion of a deep, dark palette to create an air of sophistication. These elements were introduced via the wooden flooring, wall paneling and furniture used throughout. However, the Inhouse team was concerned that the dark scheme would appear to diminish the scale of the office by making it look smaller. In response, Inhouse specified different forms of lighting to create a more generous sense of space while managing to retain the deep palette.

This was achieved through track lighting, which was used to highlight certain standout features of the office, such as the artworks. A pendant light fitting was incorporated to illuminate and add impact to the reception area. Downlights were added to the meeting rooms and office areas, which already offered a decent amount of natural light due to the large windows.

As soon as these few challenges had been resolved, the offices began to take shape. The last and final touch was the installation of carefully selected artworks throughout the space. This adds a burst of creativity and an element of edginess to the sleek, modern offices.

The client has expressed delight at the completed design. Inhouse has made best use of the play of light and shadow to maximize the limited space available. Now, not only do Urban Lime’s staff members have a comfortable, contemporary workspace but the company’s client-facing zones and meeting areas successfully reflect the world-class development work that has established Urban Lime as a leader in the field.

Luxurious Apartment Revamp (4)
July 29 / Uncategorised

OCEAN MEETS OPULENCE IN THIS GORGEOUS CLIFTON REVAMP!

Award-winning interior design firm, Inhouse Brand Architects, recently completed the luxurious refurbishment of an Atlantic seaboard apartment on Cape Town’s exclusive Clifton Beach. This dazzling revamp converted an outdated three-bedroom residence into a sleek dream home for a trendy couple – and their two precious pets!

The apartment had specific planning issues: the entrance lacked a sense of arrival; the kitchen completely closed up the area; and the overuse of curved elements disjointed the space. In response, Inhouse’s Creative Director Aidan Hart, and Senior Designer Jenine Bruce, put a plan in place to revitalize the design.

The front door was repositioned in order to create a small entranceway that affords a better sense of arrival by aligning the attention of the visitor to the apartment. This also created a unique space to house some of the couple’s glorious artworks. A camera lens peephole is fashioned into the door, which pays homage to the clients’ vested interest in photography and the arts. This creative feature is also intended to offer the visitor an exclusive glimpse into the lives of the owners.

Exiting this sleek entrance room, both dark and light design elements fuse to create an extraordinary living area. Timber floorbeams in white contrast with black timber slats that wrap part of the ceiling. Reflective black glass covers the back wall of the living area. Evocative artworks that welcome guests to the main dwelling space are emphasized by the mirroring action of this glass. The clients favourite pieces are cleverly displayed against a newly constructed slanted wall – complete with directional light fittings, which highlight the art – that serves as a personal gallery space.

The kitchen was renovated to become open-plan and part of the overall living area. A steel framed island, clad with Royal White and Nero Marquina black marble, takes pride of place in the kitchen. This standout feature is highlighted by a dramatic pendant light fitting that was designed by Inhouse and then produced by industrial designer Ryan Matchett. An ebony coloured dining room table stands between the kitchen and lounge area.This elongated table seats twelve and is accompanied by chic leopard print and black upholstered dining chairs. Custom-made Tom Dixon Melt lights are suspended over the table, adding yet another elegant element to this fashionable residence.

The dining area flows into the lounge. Paying tribute to Clifton’s celebrated shores, beach-inspired hues of blue and white are incorporated into the lounge design. The client’s brief was to create “the ultimate Ralph Lauren Beach House!” A mixture of luxurious Ralph Lauren fabrics and stunning locally sourced textiles decorate the seating area.

To accompany the remarkable sea-views, the balcony was redesigned and the sliding doors repositioned to create additional outside space for the occupants. Tiling that is made to resemble timber creates a stylish yet weatherproof shield for the exterior wall.

Another new addition to this sea-facing residence, comes in the form of a seriously and sexy home theatre. The room is equipped with velvet couches draped in faux fur throws, plush carpeting and a television unit clad with Dark Emperador marble – all creating an utterly indulgent movie theatre hide-out.

Another notable design intervention by Inhouse was the total refurbishment of the guest bathroom. Clad solely in Royal White marble, it now has an undeniably extravagant aesthetic.

From the darkened entrance hall, to the light and reflective living area and lavish home theatre, this Clifton residence exudes trendiness, edginess and artistry. Speaking about their approach, Aidan Hart of Inhouse states: The apartment has turned out fantastically and very much in line with our original vision. There is a real sense of comfort in the space now that has made for a very happy client!